Mevlud u našoj školi

2024-09-16 11:45

 U našoj školi, u ponedjeljak, 16.09.2024. godine, sa početkom u 10 sati, prigodnim programom smo obilježili mevlud. Ove školske godine, mevlud smo obilježili učenjem odlomaka iz Kur'ana, recitovanjem stihova o životu Poslanika i dijelova iz mevluda, prezentacijom dječijih radova kroz tematsku izložbu eksponata, podjele slatkiša i kolača učenicima i nastavnicima te učenjem ilahija i kasida. 

Mevlud je svečanost kojom muslimani svakog 12. rebi'u-l- evvela obilježavaju rođenje Muhammeda,a.s. Nizom manifestacija i sadržaja različitog karaktera i ove godine muslimani u  BiH obilježili su rođendan posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. pod motom: “... i da majci svojoj dobar budem...“.  

Mevludom se prisjećamo Poslanika i njegovog života – od nemoćnog siročeta do uglednog građanina Mekke, zatim vjerovjesnika, muhadžira, državnika – uzora svim  vjernicima i svim ljudima.

Naš Poslanik razvijao je pravdu, toleranciju, poštovanje drugog i drugačijeg, govorio o dostojanstvu i vrijednostima čovjeka, širio je ljubav prema ljudima, zalagao se za nenasilje.

Cilj i želja su nam promovisanje ljudskih vrijednosti s obzirom da je pred nama mjesec u kojem se obilježava Dan ljudskih prava. S pravom možemo reći da je Poslanik Muhammed, a.s., bio među prvima u historiji koji je garantovao ljudska prava. Sačinio je dokument pod nazivom Medinska povelja, nastao 623. godine, koji je regulisao odnose između stanovnika grada Medine. 

Željeli smo pokazati prisutnima ko je bio Poslanik Muhammed a.s., kakva je bila njegova uloga u prenošenju Božije poruke Kur'ana, odnosno kakva je njegova uloga i utjecaj na živote ljudi danas.

Po reakcijama prisutnih dalo se naslutiti da smo ostvarili cilj. 

Hvala svim nastavnicima i učenicima koji su doprinijeli obilježavanju ovog bitnog datuma.

Dio atmosfere možete pogledati u galeriji.