Obilježili smo Evropski dan jezika

2024-09-26 14:29
U četvrtak, 26.9.2024. godine, su naši učenici, zajedno sa nastavnicom engleskog jezika i književnosti Almom Smajlović, nastavnicom turskog jezika i književnosti Amilom Balić, nastavnicom bosanskog jezika i književnosti Mersihom Purić i nastavnicom njemačkog jezika i književnosti Lejlom Bajramović, obilježili Evropski dan jezika, koji se na inicijativu Vijeća Evrope obilježava od 2001. godine.
Upriličen je prigodan program učenika koji u našoj školi pohađaju časove iz predmeta Bosanski jezik i književnost zatim Engleski, Turski, Arapski, Njemački i Francuski jezik te su isti pokazali znanje, umijeće, kreativnost i želju za učenje kako maternjeg tako i stranih jezika.
 

Preko 700 miliona Evropljana, zastupljenih u 46 država članica Vijeća Evrope, se potiču na učenje što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezička raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni faktor bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Evrope promiče višejezičnost u cijeloj Evropi.